fortunato

In memoriam Fortunato Pescarolo

Een vrolijke en optimistische Italiaan

12 juli 1935 – 26 november 2018

Fortunato is op jeugdige leeftijd naar de oostelijke Mijnstreek gekomen om te werken in de mijnen. Tot aan zijn pensionering heeft hij in de mijnen gewerkt. Na zijn arbeidzame leven wilde hij als vrijwilliger zinvol werk doen. Zo meldde hij zich 15 jaar geleden bij het Natuurvriendenhuis Eikhold. Na het intake-gesprek koos hij bewust voor Eikhold, omdat de naam alleen al hem aansprak. Hij werd ingedeeld bij de groep technische dienst.

Op de zolder van de slaapvleugel had hij voor zichzelf een miniwerkplaats ingericht. Als de vlizotrap naar de zolder open stond, dan wist je al dat Fortunato die woensdag aanwezig was. Hij was er trouwens altijd. Fortunato was graag gezien bij de vrijwilligers. Hij maakte met zijn sonore stem indruk en had altijd een goed humeur. Hij maakte graag contact met de gasten en genoot van de woensdagen, die hij op Eikhold was.

Op het einde van de werkdag, dat wist bijna iedereen, dan moest je bij Fortunato op de zolder zijn. In een verborgen hoekje van zijn werkplaats had hij een paar glaasjes staan met een zelf gebrouwen Italiaans borreltje. Dat was dan een mooi einde van de dag.

Nog niet zo heel lang geleden heeft hij met pijn in zijn hart afscheid moeten nemen van zijn geliefde Eikhold. Op zijn scootmobiel is hij nog een aantal keren op Eikhold geweest om met ons koffie te drinken. Zijn werkschortje, waarin van alles zat, komt met zijn foto in zijn miniwerkplaats te hangen. Zo blijft de onvergetelijke Fortunato toch bij Eikhold horen.

Fortunato, bedankt voor je collegialiteit en vriendschap. Rust in vrede.

Fortunato, bedankt!

Na het belkend worden van het overlijden houden de vrijwilligers op Eikhold een eerbetoon, op de zolderkamer van Fortunato.

Fortunato op de radio

In 1988 heeft de VPRO-radio in een tweeluik aandacht besteed aan Italiaanse immigranten in Nederland in de periode 1900-1988. In het tweede deel komen ook Fortunato en echtgenote aan het woord. Dat gedeelte is hieronder te beluisteren. Wie de volledige uitzendingen wil beluisteren, dat kan op de volgende VPRO-pagina’s: deel 1 (vóór 1940) en deel 2 (na WO II).