Hoofdstuk 7

Dagelijkse werkzaamheden in huis

Uitschakelen van alarm

Wanneer je om (uiterlijk 8.00 uur) beneden komt, schakel dan eerst het alarm uit door het zwarte plaatje aan je sleutelbos voor het bedieningspaneel te houden en vervolgens 1 2 3 in te typen. Hiermee is het alarm van alle deuren af en kunnen gasten met een gerust hart door alle deuren in en uit.

Lees voor uitgebreide informatie over het alarm de instructie naast het paneel en verderop in dit document.

Openen balie

Haal de rolluiken omhoog bij de balie en de rolgordijnen in de huiswachtenkamer.

Ophalen van de post

Aan de straatkant hangt een metalen brievenbus waarvan de sleutel aan beide huiswachten-sleutelbossen hangt. Dagelijks krijgen we de Volkskrant die voor de gasten is bestemd, maar je bent uiteraard vrij om de krant te lezen. Leg daarna de krant op de leestafel in de hal. Overige post mag in de brievenbus achter de balie.

Openen van deur naar rookterras

Naast de terrasdeur (links) hangt de sleutel voor de deur naar het rookterras.

Vervangen theedoeken

Iedere dag moeten de theedoeken, handdoeken en vaatdoeken vervangen worden in de gastenkeuken. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe druk het is in huis. Er zijn diverse wasmanden, waar de was verzameld kan worden. Mits je niet meteen gaat wassen, graag eerst de was laten drogen op de verwarming en niet meteen (nat) in de wasmand doen, om “weervlekken” te voorkomen.

Controleren op netheid

Controleer een aantal maal per dag de netheid van de gastenkeuken en de zalen. Spreek indien nodig de gasten er op aan, als er veel afwas staat of de zaal een zooitje is. Controleer de prullenbakken en vervang indien nodig de zak, ook van de plastic- glas- en papier verzamelbakken.

Wassen

Alle beddengoed mag naar de wasserij. De enige was die door de huiswacht wordt gedaan, zijn de huurhanddoeken en de keukendoeken.

Wanneer je wast, dan graag maximaal op 60 graden! De wasmiddelen van tegenwoordig zijn dusdanig goed dat wassen op 90 graden niet meer nodig is. Dit scheelt ook veel voor het milieu!

Drogen

In principe kan alles in de droger, behalve de matrasmoltons (indien zelf gewassen). Deze mogen beslist niet in de droger, anders kunnen we ze weggooien. Deze moltons kun je op de tweede verdieping van de villa ophangen aan de lijn, of met goed weer buiten. Let op na ieder droogbeurt het waterreservoir en het filter schoonmaken.

Handdoeken van de gasten gelieve WEL in de droger te doen anders worden deze veel te hard.

Controle koelkasten

Controleer dagelijks de koelkasten in de gastenkelder. Hygiëne is een belangrijke zaak en je bent de eerste die misstanden kan constateren. Gooi niet meteen alles weg dat er “verdacht” uitziet, maar houd in de gaten wat er lang in de koelkast staat en wellicht aan het schimmelen is. Controleer of in alle mandjes in de koelkast een briefje ligt. Zo niet, leg het erin met het verzoek het in te vullen. Is dit na 2 dagen niet gebeurd, kun je ervan uitgaan dat de gasten al weg zijn. Iedere woensdag maken de vrijwilligers de koelkasten schoon, maar mocht een koelkast erg vuil zijn dan moet dit even schoon gemaakt worden.

Extra werkzaamheden

Mocht je tijd en interesse hebben om extra werkzaamheden te doen, dan zijn wij daar zeer blij mee! Neem echter wel eerst contact op met de verantwoordelijke coördinator, zodat er geen dubbele dingen worden gedaan en de BHC op de hoogte is van de werkzaamheden.

Vragenlijst gasten

In september 2016 zijn we gestart met een enquête onder onze gasten. Hiervoor liggen achter de balie de vragenlijsten. Gelieve aan de gasten vragen of ze deze willen invullen en in de daarvoor gereserveerde brievenbus in de gang willen deponeren. Nooit zelf het formulier in ontvangst nemen.

Een voorbeeld van het formulier vind je aan het einde van dit document onder het hoofdstuk documenten

Dagelijkse/wekelijkse controles

  • Automaten voor wc rollen, zeepdispensers, papieren handdoeken, voorraden in werkkasten op slaapvleugels worden door de schoonmaakploeg gedaan. Indien er iets leeg is: de voorraad ligt op de poetskar in de werkkast op de gang.
  • Indien nodig werkkasten op de slaapverdiepingen aanvullen met vloerdoekjes en plastic afvalzakjes.
  • Schoonmaakmiddelen op ooghoogte opbergen in de werkkast.
  • Preventie op legionella in overleg met Jeu Quaedvlieg. De AMS deelt de gasten iedere keer op andere kamers in zodat alle kranen regelmatig worden gebruikt.
  • ’s Avonds voor het naar bed gaan de gastenlijst voor het nachtregister (brand) uitprinten.
  • Controleer alle nooddeuren en zet het alarm ’s avonds aan en ’s ochtends uit.

Zie voor handleiding extra hoofdstuk alarm.

  • Indien nodig planten in huis water geven, in principe doet Murcel dat. In overleg met Tim af en toe de planten buiten verzorgen.

Terrasmeubels schoon houden. Bij regen de tafels schuin zetten en de stoelen hier schuin tegenaan plaatsen.