Corona

Belangrijke updates Regieteam en CB

Vanaf 1 juni gaan ook de natuurvriendenhuizen stap voor stap weer open! 2,5 maand lang waren alle accommodaties gesloten.
Het Corona Regietam heeft een set regels opgesteld met voorwaarden. Het Centraal Bestuur heeft ze deze week goedgekeurd. Een uitgebreid document is verstuurd naar alle beheercommissies en aanmeldsecretarissen.

Bij de openstelling gelden vijf belangrijke uitgangspunten:

 • De landelijke maatregelen en gezondheidsrichtlijnen van het RIVM.
  De maatregelen van het kabinet en de richtlijnen van het RIVM zijn leidend voor de Nivon-accommodaties. Het Centraal Bestuur en het Corona Regieteam houden de ontwikkelingen bij. Zo nodig worden de richtlijnen stap voor stap aangepast.
 • Regionale en lokale maatregelen, die door de veiligheidsregio en gemeente zijn vastgesteld.
  Per veiligheidsregio en gemeente kunnen de voorwaarden verschillen waaronder openstelling van onze accommodaties weer mogelijk is. De BHC’s zullen in contact met deze instanties moeten kijken hoe dat voor hun accommodatie is.
 • Algemene richtlijnen van het RIVM op het gebied van de hygiëne.
  De Nivon-maatregelen moeten in ieder geval voldoen aan de algemene voorschriften. Dit is een minimale eis die normaal ook van toepassing is.
 • Het landelijk beleid voor de Nivon-natuurvriendenhuizen, dat nu door het CB is vastgesteld.
  De veiligheid van onze gasten en vrijwilligers staat voorop. Financiële afwegingen zijn op dit moment van minder belang. Het is belangrijker dat gasten weer in onze huizen terecht kunnen en dat vrijwilligers weer actief kunnen meedoen. Huiswachten worden beschermd en we laten een professioneel bedrijf (extra) schoonmaakwerkzaamheden doen. Voor huiswachten die in deze tijd niet mee willen of kunnen doen, is alle begrip. Zij blijven thuis. Er worden tot 1 september geen groepsboekingen (vanaf 9 personen) gedaan.
 • Accommodatie-gerichte oplossingen
  De huizen zijn zo verschillend. Dat maakt het lastig een eenvoudige norm te bepalen die voor ieder huis direct van toepassing is. De hoeveelheid gasten is afhankelijk van de inrichting van het huis, de mogelijkheden in de zalen, het gebruik van de keuken en, zolang gedeeld sanitair niet mogelijk is, de beschikbaarheid van sanitair.