Hoofdstuk 12

Alarminstallatie

Eikhold maakt gebruik van een alarminstallatie waar alle deuren naar buiten, de zoldertoegang en het kantoor in de kelder van de slaapvleugel onderdeel van uit maken. Het alarm is in vier groepen ingedeeld:

Groep 1

Dit is enkel de voordeur. Alle gasten krijgen bij de kamersleutel een zwart plaatje dat ten alle tijden toegang geeft tot het huis, door het plaatje tegen de lezer te houden naast de voordeur. Als men naar buiten wil terwijl het alarm ingeschakeld is, dan kan dit door gelijktijdig de schakelaar (links van de deur op ooghoogte) in te houden en de deur te openen. Dit plaatje bij uitgifte controleren of het werkt.

Groep 2

Dit zijn alle andere deuren naar buiten, behalve de invalide-ingang bij kamer 11.

Groep 3

Dit is enkel de invalide-ingang bij kamer 11. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van kamer 11 door een mindervalide, dan mag deze groep ’s nachts niet ingeschakeld worden.

Groep 4

Dit betreft het kantoor in de kelder van de slaapvleugel en de zoldertoegang op de eerste verdieping van de slaapvleugel. Deze kan in principe de hele dag ingeschakeld blijven. Gebruikers van deze ruimtes hebben zelf een druppel of komen vragen om het alarm eraf te halen.

12.1. Inschakelen alarm

Aan de sleutelbossen van de huiswacht zit een zwart plaatje, door ons ook wel “druppel” genoemd. Wanneer deze druppel voor het alarmpaneel in het halletje bij de voordeur wordt gehouden hoor je een piep. Type dan 1, 2, 3, en/of 4 in om de desbetreffende groepen in of uit te schakelen.

Voor groep 1 geldt dat wanneer het corresponderende lampje UIT is, dan is het alarm ingeschakeld voor deze groep. Is het lampje AAN dan is de groep uitgeschakeld.

Voor groepen 2, 3 en 4 geldt precies het omgekeerde. Wanneer de lampjes branden staat het alarm aan en als ze uit zijn, is het alarm uit.

12.2. Uitschakelen alarm

Hiervoor geldt hetzelfde als voor het inschakelen, controleer of de lampjes wel of niet branden.

12.3. Alarmmelding

Wanneer het alarm af mocht gaan, loop dan naar het paneeltje en houd het plaatje voor het paneel. Deactiveer het alarm door wederom 1, 2, 3 en/of 4 in te toetsen en controleer welke deur open is gegaan op het paneel en ga ter plaatse vaststellen wat er aan de hand is. Het gebeurt nog al eens dat gasten niet nadenken voordat ze een deur openen. Spreek de gasten er gerust op aan!
Dit alarmsysteem is niet aangesloten op een meldkamer, dus je hoeft niet bang te zijn dat er een leger hulpdiensten op de stoep staat wanneer het alarm af gaat.